Miyop, hipermetrop ve astigmat gözde en yaygın rastlanan kırma kusurlarıdır. Kırma kusurlarının tedavisi gözlük veya kontakt lens kullanımıyla ya da lazer ameliyatı ile sağlanabilmektedir. Özellikle aktif hayatı olan kişiler için gözlük ve kontakt lens kullanımı her zaman uygun olmayabilir. Uzun vadeli, konforlu ve kesin tedavi arayanlar göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatını tercih etmektedir.
Excimer lazer sayesinde birçok hasta gözlük veya kontakt lens kullanmaktan kurtularak görme kalitelerine geri kavuşmaktadır.
Excimer lazer nedir?
Excimer lazer 193 nm dalga boyunda çalışan ultraviyole lazer türüdür. Tamamen bilgisayar ile kontrol edilen excimer lazer cihazı mükemmel doğruluk ve hassasiyetle çalışır. Bu cihaz kornea şeklini düzelterek görme kusurlarının giderilmesinde kullanılır.
Refraktif cerrahi çatısı altında uzun yıllardır kullanılan excimer lazer yöntemi halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinmektedir. Ancak gerçekte gözün çizilmesi gibi bir uygulama yapılmamaktadır. Excimer lazer yöntemiyle kornea dokusu buharlaştırılarak gerekli oranda inceltilebilir. Böylece gözün saydam tabakası olarak bilinen korneanın ışığı kırma özelliği istenilen şekilde değiştirilerek görme problemleri giderilmiş olur.
Excimer lazer ne için kullanılır?
Excimer lazer görme kusurlarının tedavisi için kullanılır. Gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen veya kullanamayan hastalar ile kontakt lensin göz sağlığı açısından sakınca yarattığı kişiler refraktif cerrahi ile tedavi edilebilmektedir.
Detaylı muayene sonrası göz doktoru tarafından hastaya uygun excimer lazer yöntemiyle tedavi sağlanır.
Excimer lazer yöntemi kimlere uygulanabilir?
Excimer lazer ameliyatı konforlu, hızlı ve yüksek başarı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviden şu kişiler yararlanabilir:
- 18 yaşüzerindeki kişiler,
- Son bir yıl içinde göz derecesi 0,50 diyoptriden daha fazla yükselmemiş olanlar,
- Miyopisi 10 diyoptriden fazla olmayan hastalar,
- Hipermetropisi 6 diyoptriden fazla olmayan hastalar,
- 6 diyoptriye kadar astigmatı olanlar,
- Kornea kalınlığıyeterli olanlar,
- Göz yapısı ve genel sağlıkdurumu uygun olan hastalar.
Öte yandan excimer lazer yöntemi katarakt ameliyatı olmaya da engel değildir. Excimer lazer tedavisi sonrası katarakt gelişen hastalara katarakt ameliyatı yapılabilmektedir.
Excimer lazerle göz çizdirme ameliyatına engel teşkil eden durumlar da mevcuttur. Diyabet (şeker hastalığı), romatizma gibi hastalıkları olanlar, göz enfeksiyonu tespit edilenler, kornea yaralanması olan kişiler, göz tansiyonu (glokom), keratokonus, diyabetik retinopati gibi göz hastalıkları olanlar için excimer lazer uygun değildir.
Excimer lazer hangi hastalıklarda kullanılır?
Gözde kırma kusurları, gözün ışığı retina üzerinde doğru şekilde odaklayamaması sonucu ortaya çıkan görme problemleridir. Excimer lazer kırma kusurları olarak bilinen;
Miyop (uzağı net görememe),
Hipermetrop (yakını net görememe),
Astigmat (Kornea veya mercek şeklindeki düzensizlik nedeniyle net görememe) tedavisinde kullanılmaktadır.
Excimer lazer nasıl kullanılır?
Göz muayenesi ile tanı alan ve excimer lazer için uygun olan hastalarda genellikle tedavi PRK veya LASİK yöntemleriyle yapılmaktadır. PRK (Foto Refraktif Keratektomi) ve LASIK (Lazer destekli In-Situ Keratomileusis) yöntemleri, kornea tabakasına uygulanan excimer lazer teknolojisiyle gerçekleştirilen refraktif cerrahi işlemlerdir.
- PRK yönteminde korneanın en dıştaki tabakası olan epitel çıkarılır ve ardından excimer lazer ile kornea yüzeyi şekillendirilir. İşlemde korneanın alt katmanlarına müdahale edilmez. Epitelyum ise kendiliğinden iyileşir.
- LASİK yönteminde korneada ince bir flep yani kapak oluşturulur. Kornealkapak daha sonra kaldırılarak altta yer alan kornea tabakasına excimer lazer uygulanır. Kornea lazerle şekillendirildikten sonra kapak geri yerine yerleştirilir.
LASİK PRK’ya göre daha hızlı iyileşme sağlayan bir yöntemdir. Ayrıca ameliyat sonrası hastalarda yanma ve batma şikayetleri veya bulanık görme gibi durumlar daha az yaşanmaktadır. Ancak Lasik yöntemi için belli bir kornea kalınlığı gerekmekte ve ayrıca kırma kusuru yüksek derece olmamalıdır.