Günümüzde lazer teknolojisi göz kusurlarının düzeltilmesi için yapılan ameliyatlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle hipermetrop, miyop ve astigmat gibi gözde kırma kusurları lazer ameliyatlarıyla düzeltilebilmektedir. Bunun dışında katarakt, sarı nokta, retina yırtıkları, glokom gibi diğer göz hastalıklarının tedavisinde de lazer teknolojisinden faydalanılmaktadır.
Lazerle göz ameliyatı özellikle gözlük veya kontakt lens kullanmakta zorlanan hastalar için ideal çözüm sunmaktadır. Lazer tedavisi hızlı iyileşme süreci, komplikasyon riskinin daha az olması ve yüksek başarı oranı ile tercih edilmektedir.
Lazerle göz ameliyatı nedir?
Lazer göz ameliyatı gözdeki refraktif kusurları yani miyop, hipermetrop ve astigmatizma problemlerini tedavi etmek amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Refraktif cerrahi olarak da adlandırılan ve halk arasında göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen lazerle göz ameliyatları gözlük ve kontakt lens kullanımını ortadan kaldırmak veya azaltmak için geliştirilmiştir.
Lazer gözün en dış tabakası olan korneayı yeniden şekillendirmekte kullanılmaktadır. Böylece ışığın retinaya düzgün bir şekilde odaklanması sağlanarak görme bozuklukları giderilebilmektedir.
Lazerle göz ameliyatı çeşitleri nelerdir?
Görme bozukluğu tedavisinde kullanılan lazerle göz ameliyatı hastaların yaşam kalitelerini artıran son derece etkili bir yöntemdir.
Lazerle göz ameliyatı kapsamında farklı görme bozukluklarını düzeltmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Miyop (uzağı görememe), hipermetrop (yakını görememe) ve astigmat tedavisinde;
- LASIK(Laser-Assisted in Situ Keratomileusis)
- PRK (Photorefractive Keratectomy)
- No Touch Laser Uygulaması (TransPRK)
- iLasik yöntemleri kullanılmaktadır.
Bunun yanı sıra bazı ameliyatsız tedavi yöntemlerinde de lazerden faydalanılmaktadır.
- IPL Lazer (Intense Pulsed Light) uygulaması kuru göz sendromunun tedavisinde,
- SLT (Selective Laser Trabeculoplasty) lazer uygulaması glokom (göz tansiyonu) tedavisinde,
- YAG lazer uygulaması sekonder katarakt ve glokom tedavisinde,
- Argon lazer uygulaması ise diyabetik retinopati, retina yırtıkları ve makula ödemi gibi hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Lazerle göz ameliyatı kimlere uygulanır?
Lazerle göz çizdirme ameliyatı özellikle refraktif kusurlar olarak tanımlanan miyopi, hipermetropi ve astigmatizm tedavisinde etkili bir yöntemdir. Ayrıca katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme sorunu yaşayan hastalara da ameliyatı üzerinden yeterli süre geçtiği takdirde lazer tedavisi uygulanabilir.
Lazer göz ameliyatlarının uygun olduğu hasta grubu şöyledir:
- 18 yaş üzerindeki kişiler,
- Son bir yıl içinde göz numarası değişmemiş veya en fazla 0,50 diyoptri değişiklik olanlar,
- İleri derece göz bozukluğu olmayanlar,
- Kornea kalınlığı yeterli olan kişiler,
- Hamile veya emzirme döneminde olmayanlar,
- Genel sağlık durumu uygun olanlar.
Şeker hastalığı (diyabet), romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi sorunları olan kişiler ile önceden katarakt ameliyatı olan veya retina yırtığı tespit edilen hastalar ise göz doktoru tarafından yapılan değerlendirmeye göre uygun bulunduğu takdirde ameliyat edilebilir
Lazerle göz ameliyatı nasıl yapılır?
Lazer göz çizdirme ameliyatı uygulanacak refraktif cerrahi yöntemine göre farklı adımlarla gerçekleştirilmektedir.
Lazer ameliyatları lokal anestezi altında uygulanır. Göz damla ile uyuşturulduktan sonra genellikle birkaç dakika içinde işlem tamamlanmaktadır.
- LASIK en yaygın kullanılan lazer göz ameliyatı yöntemlerinin başında gelmektedir. Kornea üzerinde ince bir flep oluşturulur, ardından bu kapakçık kaldırılarak alttaki kornea tabakası excimer lazeryardımıyla yeniden şekillendirilir. İşlem sonunda kapakçık yerine geri yerleştirilir.
- Kornea yapısı ince olan hastalara uygulanan PRK yönteminde ise korneanın en dış tabakası olan epitel tamamen kaldırılır. Lazer kornea yüzeyine direkt olarak uygulanır. İşlem sonrası epitel kendiliğinden iyileşmeye bırakılır.
- LASEK, PRK ve LASIK yöntemlerinin bir kombinasyonudur. Kornea epitel tabakası, alkol solüsyonu kullanılarak gevşetilir ve hafifçe yana doğru çekilir. Excimerlazer ile kornea şekillendirildikten sonra epitel geri yerleştirilir.
- iLASIK (IntraLase LASIK) aslında LASIK teknolojisinin gelişmiş halidir. Bu yöntem kişiye özel ve tamamen lazer desteklidir. İlk aşamada korneada femtosaniye lazer ile bir kapakçık oluşturulur. Ardından Wavefront teknolojisi ile gözün optik haritası çıkarılarak gözdeki küçük düzensizlikler bile belirlenir. Daha sonra excimer lazer ile kornea bu kişiye özel haritaya göre yeniden şekillendirilir.
- No Touch Lazer ameliyat yöntemi gözle temas edilmeden gerçekleştirilir. Kornea yüzeyine doğrudan lazer uygulanır.