Ülkemizde ve dünyada yaygın görülen göz hastalıklarından biri de göz enfeksiyonlarıdır. Göz enfeksiyonları virüs, bakteri veya mantar kaynaklı olarak gelişir ve gözde farklı bölümleri etkileyebilir. Kendini gözlerde yanma, ağrı, batma, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerle gösteren bu enfeksiyonlar bazen kendiliğinden geçebilir ancak bazı durumlarda da göz sağlığını olumsuz etkileyerek görme kayıplarına varan sonuçlar doğrulabilir. Bu bakımdan erken tanı ve tedavisi önem taşımaktadır.
Göz enfeksiyonları çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilmektedir. Bununla birlikte bu enfeksiyonlardan korunmak veya tekrarlamasını önlemek için özellikle hijyene çok dikkat edilmelidir.
Göz enfeksiyonları nedir?
Sık rastlanan göz hastalıkları arasında yer alan göz enfeksiyonları zararlı bakteri, mantar veya virüs gibi mikroorganizmalar sonucu gelişir. Bu enfeksiyonlar kornea ve konjonktiva da dahil olmak üzere gözün farklı bölümlerini ve göz çevresini etkileyebilir.
Yetersiz hijyen, göze yabancı madde girişi, zayıf bağışıklık sistemi, kontakt lens kullanımına özen göstermeme ile göz kuruluğu gibi nedenler gözde enfeksiyon gelişimine yol açabilen faktörlerdir.
Göz enfeksiyonları belirtileri nelerdir?
Göz enfeksiyonu farklı belirtilerle kendini gösterir. En yaygın görülen belirtiler şöyle sıralanmaktadır:
- Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı
- Yanma, batma ve ağrı
- Sulama ve akıntı
- Şişlik
- Işık hassasiyeti
- Bulanıkgörüş
Göz enfeksiyonu çeşitleri nelerdir?
Göz enfeksiyonlarının konum ve nedene göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.
- Konjonktivitveya göz nezlesi en sık rastlanan göz enfeksiyonu çeşididir. Konjonktiva olarak adlandırılan gözün dış tabakasında meydana gelen konjonktivit virüs ya da bakteri kaynaklıdır. Bakteriyel konjonktivit gözde kızarıklık, iltihaplanma ve akıntı şikayetlerine yol açar. Genellikle soğuk algınlığı virüslerinin neden olduğu viral konjonktivit bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Alerjik konjonktivit ise polen, toz, hayvan tüyü gibi alerjenlere bağlı gelişir. Gözde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma şikayetlerine yol açar.
- Keratit gözün kornea bölgesinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Bakteri, virüs, mantar veya parazitlerin yol açabildiği keratit göz ağrısı, bulanık görme, ışık hassasiyeti gibi şikayetlerle kendini gösterir. Kornea yaralanmaları ve yanlış kontakt lenskullanımı gibi durumlar da kişide keratit riskini artırabilmektedir.
- Arpacık veya tıbbi adıyla hordeolum, göz kapağındaki yağ bezelerinin bakteriyel enfeksiyonu sonucu oluşan ağrı ve şişlik şikayetiyle karakterize bir durumdur. Genellikle stafilokok bakterileri bu enfeksiyona yol açar.
- Üveit gözün orta tabakasının yani üvea bölgesinin iltihaplanmasıdır. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar sonucu gelişebildiği gibi otoimmün hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Gözde ağrı, kızarıklık, bulanıkgörme ve ışığa duyarlılıkla kendini gösterir.
- Göz kapağıselüliti olarak da bilinen periorbital selülit göz çevresinin enfekte olması sonucu ortaya çıkar.
- Endoftalmigöz içi enfeksiyonudur. Bakteriler veya mantar nedeniyle ortaya çıkar. Şişlik, görüşte bulanıklık ve ağrı gibi belirtiler görülür.
- Trahom chlamydia trachomatis adlı bakteri nedeniyle ortaya çıkan bir göz enfeksiyonu çeşididir. Yüksek bulaşıcılığa sahip bu enfeksiyon genellikle göz kapaklarında ve konjonktivada gelişir.
Göz enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
Göz enfeksiyonları, enfeksiyonun nedenine ve çeşidine göre değişen farklı yöntemler ile tedavi edilebilir.
Antiviral ilaçlar virüs kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Antifungal ilaçlar ile damlalar mantarların neden olduğu göz enfeksiyonlarında reçete edilir.
Bakteriyel göz enfeksiyonları tedavisinde ise antibiyotik kullanılır. Antibiyotikli göz damlaları ile merhemler etkili olabilmektedir.
İltihabın giderilmesi için anti-inflamatuar ilaç ve damlalar kullanılmaktadır.
Alerjik göz nezlesi şikayetinde antihistaminik ilaçlar reçete edilmektedir.
Gözlerin nemli kalması için gözyaşı damlası da önerilebilir.
Bunun haricinde özellikle gözlerde şişlik, kızarıklık gibi şikayetler için soğuk kompres uygulaması etkilidir.
Göz enfeksiyonlarından korunmak veya tedavi sonrası enfeksiyonun yeniden tekrarlamasına engel olmak için alınabilecek bazı önlemler de bulunmaktadır.
- Bu önlemlerin en başında hijyen gelir. El ve yüzün düzenli olarak yıkanarak temiz tutulması, ellerle göze temas edilmemesi önemlidir.
- Göz enfeksiyonu olan kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
- Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıkları benimsenmelidir.
- Yüz havlusu, çarşaf ve yastık gibi eşyaların temizliğine dikkat edilmelidir. Bu tip eşyalar sık sık değiştirilmelidir.
- Kontakt lens kullanımında hijyene özen gösterilmelidir. Ayrıca kaliteli bir lens solüsyonu kullanılmalıdır.