FAKO Cerrahisiyle Daha Net Bir Görüş - Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu
Skip links

Fatih Caddesi, Çınar Mahallesi, No: 32, Bornova, İzmir

FAKO Cerrahisiyle Daha Net Bir Görüş

Fakoemülsifikasyon veya kısaca FAKO günümüzde katarakt tedavisinde kullanılan en yaygın cerrahi yöntemdir. FAKO cerrahisi ile katarakt nedeniyle bulanık hale gelen ve görme kalitesini bozan doğal mercek ultrasonik dalgalar vasıtasıyla parçalanarak gözden çıkarılır ve yerine yapay göz içi mercek takılır. Konforlu bir teknik olması, dikiş gerektirmemesi ve hızlı iyileşme süreci sunması nedeniyle tercih edilen FAKO cerrahisi sayesinde hastalar yeniden net görüşe kavuşabilmektedir.

Katarakt nedir?

Katarakt gözün doğal merceğinin opaklaşması ile ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Katarakt bulanık görme ve renklerin solgun görünmesi, gece görüşünde azalma gibi çeşitli problemlere yol açar ve zamanında müdahale edilmediği takdirde görme kaybı oluşabilir.

Katarakt genellikle yaşlanma süreciyle ortaya çıkan bir hastalıktır ve 50 yaş sonrası sık rastlanır. Bunun yanında daha erken yaşta katarakt gelişimine yol açabilen risk faktörleri de söz konusudur. Ailede katarakt öyküsü olan kişilerde, şeker hastalığı olanlarda, sigara ve alkol tüketenlerde, yüksek kolesterol seviyeleri olan kişilerde, yüksek tansiyon hastalarında, obezite halinde katarakt riski artar.  

Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak da katarakta yol açabilmektedir.

FAKO nedir?

Günümüzde katarakt ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Fakoemülsifikasyon (FAKO) katarakt tedavisinde sıklıkla tercih edilen modern bir cerrahi yöntemidir.

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu yöntemde ultrasonik dalgalarla kataraktlı mercek parçalanır ve emilerek gözden çıkarılır. Ardından çıkarılan merceğin yerine hastaya uygun yapay göz içi lens yerleştirilir.

FAKO yöntemi minimal invaziv bir işlem olması, komplikasyon riskinin düşüklüğü, hastaların ameliyat sonrası hızlı bir şekilde iyileşebilmelerine imkan vermesi nedeniyle tercih edilmektedir. FAKO katarakt ameliyatı sonrasında hastalar daha net görüşe kavuşmakta ve görme kaliteleri artmaktadır.

FAKO ameliyatı kimlere uygulanır?

FAKO ameliyatı katarakt teşhis edilen hastalara uygulanır. Her yaştan hastaya katarakt ameliyatı yapılmakla birlikte genellikle yaşa bağlı katarakt tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.

  • Katarakt hastanın günlük yaşamını etkiliyorsa,
  • Görme netliği bozulduysa,
  • Görme kaybı riski bulunuyorsa,
  • Glokom, retina hastalıkları gibi rahatsızlıklar kontrol altındaysa, 
  • Hastanın genel sağlık durumu ameliyat için uygunsa FAKO cerrahisi yapılabilir.

FAKO yöntemi nerede kullanılır?

Günümüzde katarakt cerrahisi yaygın olarak FAKO yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. FAKO yönteminin kullanıldığı katarakt ameliyatları hastanelerde, göz cerrahisi merkezlerinde veya oftalmoloji kliniklerinde uygulanabilir. 

FAKO ameliyatı nasıl yapılır?

Fakoemülsifikasyon cerrahisi göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılan detaylı muayene sonrası bu yöntem için uygun hastalara yapılır.

FAKO ameliyatı öncesinde lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastalar ağrı hissetmez. Göz ameliyata hazırlandıktan sonra kornea üzerinde lazer ile minik bir kesi oluşturulur. Bu kesiden FAKO cihazının probu ile göze erişim sağlanır. Göz merceğinin bulunduğu kapsül açıldıktan sonra cihazdan gönderilen ultrason dalgalarıyla kataraktlı mercek parçalanır ve emilerek gözden uzaklaştırılır. Ardından hastanın net ve iyi görmesini sağlayacak olan yapay göz içi merceği yerleştirilir. Açılan kesi genellikle dikiş gerektirmez ve doğal olarak kendiliğinden iyileşir.

Ameliyat sonrası ilk günlerde hastalar bulanık görebilir ancak bu durum normaldir ve genellikle kısa sürede düzelir. 

İyileşme süresinde doktor tarafından reçete edilen göz damlaları önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Yine bu süreçte göz sağlığı korunmalıdır. Gözün darbe almamasına ve enfeksiyon kapmamasına dikkat edilmelidir.

Ayrıca ameliyat sonrası düzenli kontrollere gidilmelidir.

 

🍪 Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve size daha özel bir deneyim yaşatmak için çerez kullanıyoruz.