Göz kapaklarında meydana gelen yaygın bir enfeksiyon türü olan arpacık ağrı, kızarıklık, şişme ve batma gibi birçok şikayete yol açan bir durumdur.
Çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonların ellerin göze teması sırasında bulaşması ile gelişir. Arpacık genellikle kendiliğinden geçme eğilimindedir ve sıcak pansuman gibi basit yöntemler tedavide etkili olmaktadır. Bununla birlikte bazen arpacık tedavisi çeşitli ilaçların kullanımını veya cerrahi müdahaleyi de gerektirebilmektedir. Bu bakımdan arpacık görüldüğünde bir göz doktoruna başvurulmalıdır.
Arpacık nedir?
Göz kapağında bulunan yağ bezlerinin veya kıl köklerinin iltihap kapması sonucu ortaya çıkan sivilce benzeri yapı arpacık olarak adlandırılmaktadır. Ağrılı bir durum olan ve genellikle kızarıklık ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren arpacık uygun pansuman ve tedavilerle iyileştirilebilen bir rahatsızlıktır. Arpacık tedavisi çoğu zaman pansuman veya ilaçlarla yapılmaktadır.
Arpacık genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Bununla birlikte direnç gösteren ve tedavi uygulanmayan arpacıklar zaman içinde kistleşerek şalazyon adı verilen duruma yol açabilir.
Arpacık iki türe ayrılmaktadır:
- Dış arpacık kirpiklerin dibinde ortaya çıkar ve kıl kökünün iltihaplanmasına bağlı meydana gelir.
- İç arpacık ise göz kapağının içinde başlar. Yağ bezlerinin enfekte olması nedeniyle ortaya çıkar.
Arpacık belirtileri nelerdir?
Arpacık çoğu zaman göz kapağı veya kirpik dibinde sivilce şeklindeki görüntüsü ile kendini belli eder.
En yaygın gözlemlenen arpacık belirtileri şöyledir:
- Göz kapağında şişlik ve kızarıklık
- Gözü tutan ağrı
- Işık hassasiyetinde artış
- Gözde batma ve sulanma
- Sarı renkli akıntı
- Göz kapaklarının kabuklanması
Arpacık neden olur?
Arpacık veya tıpta hordeolum adı verilen bu duruma genellikle bakteriyel enfeksiyonlar yol açar. Özellikle staphylococcus bakterisi arpacık oluşumunun en yaygın nedenlerinden biridir.
Yağ bezleri ve kıl köklerini etkileyen enfeksiyonların en temel nedeni ise göz hijyenine dikkat edilmemesidir.
- Ellerle sık sık gözlere temas edilmesi
- Makyaj temizlenmeden yatılması
- Makyaj ürünlerinin temiz olmaması veya ortak kullanımı
- Kontakt lenslerin doğru kullanılmaması ve temizliğine özen gösterilmemesi
- Bilefarit ve benzeri göz kapağı hastalıkları
- Zayıf bağışıklık sistemi arpacık gelişimine yol açabilmektedir.
Arpacık nasıl tedavi edilir?
Enfeksiyon sonucu ortaya çıkan arpacık genellikle özel tedavi gerektiren bir rahatsızlık değildir. Çoğu kişide kendiliğinden geçer. Ancak bazı hallerde sık aralıklarla tekrar edebilir ve bu durum görme sorunlarına yol açabilir. Çoğu zaman zararsız olsa da bu tekrarlamalardan kaçınmak için göz doktoruna başvurulmalıdır.
Arpacık tedavisi kapsamında sıcak pansuman, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
- Göz kapağına sıcak pansuman uygulanması başarılı sonuç verebilir. Göze yaklaşık 10 dakika boyunca sıcak kompres yapılır daha sonra bölge temizlenir.
- Doktor antibiyotik içeren damlalar ya da merhemler reçete edilebilir. Bazı durumlarda oral antibiyotik kullanımı da gerekebilmektedir.
- Arpacık pansuman ve ilaç tedavisine rağmen kendiliğinden geçmiyorsa ve boyut olarak büyükse üzerine küçük bir kesi yapılarak içi boşaltılmaktadır.