Hastalıklar ve Tedaviler
Excimer Lazer

Excimer lazer, göz cerrahisinde kullanılan bir lazer teknolojisidir. Özellikle kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan Excimer lazer teknolojisi ile göz sağlığı geri kazandırılarak hastaların yaşam kalitesi artırılabilmektedir.
Excimer lazer, uygun hastalarda konforlu ve hızlı tedavi imkanı sunar. Bu yöntemle kontakt lens ve gözlük kullanımından kurtulmak mümkün olmaktadır.
Excimer lazer nedir?
Excimer lazer, korneanın şekillendirilmesini ve böylece ışığın doğru şekilde odaklanmasını sağlayan yöntemin adıdır. Excimer lazer teknolojisi uzak nesneleri net görememeyi ifade eden miyopi, yakın nesneleri net görememeyi ifade eden hipermetropi ve gözün optik sistemlerinin düzensiz bir şekle sahip olması sonucu nesnelerin hem yakın hem de uzak mesafede bulanık görünmesine neden olan astigmatizma gibi görme kusurlarının düzeltilmesinde etkili bir yöntemdir.
Excimer lazer tedavisi kimlere yapılabilir?
Kişinin Excimer lazer tedavisine uygun olup olmadığı kapsamlı göz muayenesi sonucu belirlenir.
Excimer lazer tedavisi;
- 18 yaşın üstündeki,
- Miyop, hipermetrop veya astigmatı olan,
- Göz numarası belirli bir süre boyunca istikrarlı kalan,
- Gözlük ve kontakt lens kullanan hastalara yapılabilir.
Glokom (göz tansiyonu), kornea sorunları, diyabet ve diyabetik retinopati, romatizma, bazı retina hastalıkları, ileri derecede göz kuruluğu, göz siniri hastalıkları olanlara excimer lazer uygulanmaz.
Excimer lazer tedavisi hamile veya emziren kadınlar için uygun değildir.
Katarakt, göz tembelliği ve sarı nokta gibi hastalıkların tedavisinde lazer yöntemi kullanılmaz. Katarakt hastalarına katarakt ameliyatı ile göz içi lens uygulaması yapılmaktadır.
Göz yaralanması, gözde enfeksiyon, göz kapağı bozuklukları gibi durumlarda ise doktorun yapacağı değerlendirme sonrası tedaviye karar verilebilmektedir.
Excimer lazer nasıl uygulanır?
Excimer lazer işleminin kullanıldığı göz cerrahisi prosedürleri şöyle uygulanmaktadır:
- LASIK (Lazer destekli in situ keratomilozis), miyop, hipermetrop ve astigmat gibi refraktif göz kusurlarının düzeltilmesinde en yaygın kullanılan lazer göz cerrahisi prosedürlerinden biridir. Lasik işleminde gözün ön yüzeyindeki kornea tabakasının kırıcılık gücü değiştirilerek göz bozuklukları düzeltilir. Göz cerrahı, korneanın üst tabakasını (epitel) yavaşça açar ve bu tabakanın altındaki kornea dokusunu şekillendirmek için Excimer lazeri kullanır. Kornea şekillendirildikten sonra epitel tabakası kapatılır. Lasik işlemi, hızlı iyileşme süresi ve minimal ağrı ile karakterizedir. Her iki gözün tedavi edilmesi yaklaşık 15 dakika sürer. Görme iyileşmesi hızlı bir şekilde gerçekleşir.
- PRK (Fotorefraktif Keratektomi) refraktif göz kusurlarının (miyop, hipermetrop, astigmat) düzeltilmesinde kullanılan excimer lazerli göz ameliyatıdır. İşlemde, korneanın üst tabakası (epitel) tamamen çıkarılır ve altındaki kornea dokusu Excimer lazerle şekillendirilir. Epitelin doğal olarak iyileşmesi birkaç gün almaktadır. PRK, kornea kalınlığı nedeniyle LASIK yapılamayacak durumlarda tercih edilir.
- PTK (Fototerapötik Keratektomi), korneadaki yüzeyel opasiteler ve düzensizliklerin Excimer lazer kullanılarak tedavi edilmesidir. Bu işlem, yüksek enerjili lazer ışınlarının gözün kornea tabakasına odaklanarak, yüzeyel kornea dokusunun kontrollü bir şekilde uzaklaştırılması ile gerçekleştirilir. Çevre kornea dokusunda minimal termal hasar oluşturulması, tedavi derinliğinin cerrah tarafından ayarlanabilmesi sayesinde düzgün kornea epitelizasyonuna imkan verir.
- No Touch Lazer adından da anlaşılacağı gibi göze dokunmadan uygulanan bir excimer lazer tedavisidir. Damla anestezi ile gözün uyuşturulmasının ardından No Touch Lazer cihazından gönderilen ışınlarla tedavi gerçekleştirilir. Hastanın tek yapması gereken yeşil ışığa bakmaktır. İşlem 40-50 saniye sürer ve aynı seansta iki gözün de tedavisi sağlanabilir.
Excimer lazer ile yapılan işlemlerden sonra birkaç saat boyunca bulanık görme, gözde yanma veya sulanma gibi tepkiler normaldir. Doktorun vereceği damlaların kullanılması rahatsızlık hissinin giderilmesine ve iyileşme sürecine yardımcı olur.
Excimer lazer tedavisinin avantaj ve faydaları nelerdir?
Excimer lazerle göz tedavisi, uygun adaylar için etkili ve güvenilir bir seçenektir. Faydaları ve avantajları şöyle sıralanabilir:
- Excimer lazer ile gerçekleştirilen LASIK veya PRK işlemleri sonrası hastanın görme keskinliği artar.
- Hızlı iyileşme sağlar.
- Lokal damlalarla göz uyuşturulduğu için anestezi gerektirmez.
- İşlem sonrası hastalar sadece kısa süreli minimal rahatsızlık hisseder.
- Gözlük veya kontakt lens ihtiyacını azaltır; seçili hastalarda ise tamamen ortadan kaldırır.
- Uzun vadeli etkilere sahiptir.
- Hızlı sonuç verir. Görme netliğinde ve kalitesinde anında artış kaydedilir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi