Hastalıklar ve Tedaviler
FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı

Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybederek opaklaşmasına veya bulanıklaşmasına yol açan bir göz rahatsızlığıdır. Yaşlanma, genetik faktörler, güneş ışığına uzun süre maruz kalma, diyabet, sigara tiryakiliği gibi bir dizi faktöre bağlı olarak gelişebilen katarakt, görme bulanıklığına, renklerin solmasına ve gece görüşünün zorlaşmasına neden olabilmektedir.
Katarakt tedavisi gözün merceğinin çıkarılarak yerine akıllı lensler veya diğer tip yapay lenslerin yerleştirildiği cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir. Katarakt cerrahisinde klasik yöntem olan FAKO (Fakoemülsifikasyon) ve Femtosaniye Lazer yöntemi kullanılır.
Geleneksel katarakt cerrahisine iyi bir alternatif olan FemtoSaniye Lazer yöntemi seçili hastalarda başarıyla uygulanan ve giderek daha çok tercih edilen bir yöntemdir.
Femtosaniye Lazer nedir?
Femtosaniye lazer, femtosaniye (10^-15 saniye) aralığında darbeli lazer ışınları üreten bir teknolojidir. Femtosaniye lazer ile flep adı verilen kornea dokusu bıçak kullanmadan kesilebilmektedir. Bu yöntem güvenli ve hassas ameliyat şansı sunar.
Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatı geleneksel yöntemden farklı olarak cerrahi aletler yerine femtosaniye lazer teknolojisinin kullanıldığı modern bir katarakt cerrahisi yöntemidir.
Femtosaniye lazer teknolojisi ultra kısa atımlı lazerler kullanarak dokuları hassas bir şekilde işleyebilme yeteneğine sahiptir.
Femtosaniye lazer ile katarakt tedavisi kapsamında; kataraktın cerrahi olarak çıkarılması, hastaya uygun akıllı lensler veya yapay göz içi lenslerin yerleştirilmesi ve diğer aşamalar kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Femtosaniye Lazer ile Katarakt Ameliyatı nasıl yapılır?
Femtosaniye lazer teknolojisi ile gerçekleştirilecek katarakt ameliyatı öncesinde kapsamlı bir değerlendirme yapılarak hasta için kişiselleştirilmiş bir cerrahi plan hazırlanır. Bu plan kapsamında ameliyatın tüm aşamaları ayrıntılı olarak belirlenir. Ameliyat şöyle gerçekleştirilir:
- Öncelikle hastanın gözü özel bir damla ile uyuşturularak ameliyat sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedilmemesi sağlanır.
- Femtosaniye lazerle kataraktlı lenste kesi oluşturur ve lens kapsülü açılır.
- Ardından kataraktlı dokular lazerle parçalanır.
- Daha sonra yine lazerle bıçaksız kesi oluşturularak, parçalanan katarakt dokusu fako cihazı kullanılarak çıkarılır.
- Katarakt çıkarıldıktan sonra yapay bir intraoküler lens göz içine yerleştirilir. Ameliyat öncesi değerlendirmede hastaya özel seçilen göz içi mercek doğal lensin yerini alarak görme sorunlarını düzeltmeye yardımcı olur.
Femtosaniye Lazer ile Katarakt Ameliyatı kimlere uygulanır?
Gelişmiş teknolojisiyle birçok yönden avantajlı olan femtosaniye lazer ile katarakt ameliyatı genellikle;
- İleri derecede kataraktı olan kişiler,
- Komplikasyon riski yüksek hastalar,
- Astigmatizması olanlar,
- Retina problemleri, glokom (göz tansiyonu) gibi göz hastalıklarında da bu yöntem uygulanabilir.
Femtosaniye lazer teknolojisi kullanılarak katarakt cerrahisi uygulamasına engel teşkil eden bazı durumlar da vardır. Hastanın genel sağlık durumu, ameliyatın uygulanabilirliğini etkilemektedir. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik sağlık sorunları olan hastalarda dikkatli bir değerlendirme gerekmektedir.
Hastanın göz yapısı da bu yöntemin uygulanıp uygulanamayacağında belirleyicidir. Örneğin göz bebeği yeterli seviyede büyümeyen veya korneasının durumu nedeniyle lazer ışınlarının geçişi mümkün olmayan hastalarda bu yöntemle tedavi gerçekleştirilememektedir.
Femtosaniye Lazer ile Katarakt Ameliyatının avantajları nelerdir?
Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatı, genellikle katarakt cerrahisinin birçok adımını iyileştiren bir teknoloji sunar. Femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının bazı avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Kornea ve mercek kesileri daha hassas bir şekilde yapılabilir, bu da daha az doku travması anlamına gelir.
- Hastaların daha hızlı iyileşmesi mümkün olur.
- Femtosaniye lazer, cerrahın işlemi hastanın göz anatomisine göre özel olarak uyarlamasını sağlar.
- Lazerle oluşturulan hassas kesiler sayesinde yapay göz içi mercek daha doğru bir şekilde yerleştirilebilmektedir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi