Hastalıklar ve Tedaviler
Glokom Tedavisi

Glokom göz içindeki basıncın (göz içi tansiyonu) artması sonucu optik sinirin hasar gördüğü bir göz hastalığıdır. Genellikle erken evrede belirti vermediği için sessiz hırsız olarak da adlandırılan glokom, fark ettirmeden görme kaybına yol açabilmektedir. Hastalar, çoğu zaman ilerleyen dönemlerde görme alanındaki kayıplarla doktora başvururlar.
Glokom tedavisi genellikle göz içi basıncını kontrol etmeyi amaçlar. Görme kaybının engellenmesinde ise erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. Yıllık göz muayenesi ile hem göz sağlığı korunabilir hem de glokom erken dönemde tespit edilebilir.
Glokom nedir?
Glokom göz tansiyonu olarak da bilinen ciddi bir göz hastalığıdır. Genellikle göz içi sıvısının normalden daha yavaş bir şekilde drene edilmesi veya fazla üretilmesi sonucu oluşan göz içi basınç artışına bağlı olarak gelişir. Göz içi tansiyonun artması, görüntüyü retina üzerinden beyine ileten optik sinire hasar verir.
Göz tansiyonu tedavi edilmediğinde veya kontrol altına alınamadığında görme kayıplarına yol açabilir.
- Açık Açılı Glokom en yaygın glokom türüdür. Göz içindeki sıvının normalden daha yavaş bir şekilde dışarı akmasına neden olan ve bu durumun göz içindeki basıncın artmasına yol açtığı bir göz hastalığıdır.
- Kapalı Açılı Glokomda ise göz içindeki drenaj açıklığı daralmıştır veya tıkanmıştır. Bu durum, hızlı bir göz içi basınç artışına yol açabilir.
- Normal Tansiyonlu Glokom durumda ise göz içi basıncı normal aralıkta olmasına rağmen optik sinir hasarı meydana gelir.
Glokom belirtileri nelerdir?
Glokom, belirtileri erken aşamalarda genellikle fark edilmeyen bir göz hastalığıdır. Bu nedenle belirtiler ortaya çıkmadan önce hastalık ilerlemiş olabilir.
İlerleyen aşamalarda glokom belirtileri ise şöyle sıralanabilir:
- Glokom ilerledikçe, özellikle periferik görüşte (yan görüş) daralma ortaya çıkabilir. Bu, hastaların objeleri ya da insanları yan gözleriyle görmekte zorlandıklarını hissetmelerine neden olabilir.
- Göz içi basıncındaki artış, retina üzerindeki kan damarlarına baskı yapabilir ve görüntü bulanıklığına neden olabilir.
- Bazı insanlar glokoma bağlı baş ağrısı veya göz ağrısı hissedebilirler.
- Göz içi basıncındaki artış nedeniyle gözde kızarıklık meydana gelebilir.
- Göz içi basıncındaki artış, ışığa karşı artan hassasiyeti tetikleyebilir.
Glokom nasıl tedavi edilir?
Glokomun tedavi yöntemleri; göz içi basıncını düşüren göz damlaları , göz içi basıncı kontrol altına almak için kullanılan oral ilaçlar, lazer tedavisi ve ilerlemiş vakalarda ise glokom cerrahisi şeklinde sıralanabilir.
- Lazerle glokom tedavisi farklı prosedürleri içerebilir.
- Argon Lazer Trabeküloplasti (ALT): ALT işleminde argon lazer kullanılarak göz içi sıvısının daha iyi drenajını sağlamak için trabeküler porlar açılır.
- Selektif Lazer Trabeküloplasti (SLT): SLT, lazer enerjisinin seçici olarak trabeküler ağa uygulandığı bir yöntemdir. Bu, drenajın artmasını sağlayarak göz içi basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. SLT, dokulara daha az zarar verdiği ve tekrarlayan tedavilere uygun olduğu için tercih edilen bir lazer tedavi yöntemidir.
- Klinik ortamda ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen lazerle glokom tedavisi genellikle cerrahi müdahaleden önce veya sonra uygulanabilir.
- Glokom cerrahisi göz içi basıncını kontrol etmek ve görme kaybını azaltmak amacıyla uygulanan bir dizi cerrahi işlemi ifade eder. Cerrahi müdahale genellikle diğer tedavilere yanıt alınmaması veya hastalığın ilerlemesi durumunda düşünülür.
- Trabekülektomi ameliyatı ile göz içindeki sıvının göz küresi dışı damarlara filtre olabilmesi amacıyla göz duvarına yeni ince kanallar oluşturulur.
Trabekülektomi sadece tansiyonu düşürmek için uygulanan bir ameliyattır. Görmeyi artırmaz; var olan görmeyi korumak amacıyla uygulanır.
- Minimal invaziv glokom cerrahisi, göz içindeki sıvının dışa çıkışını kolaylaştırmak için uygulanan bir yöntemdir.
- Valv implantasyonu da göz içindeki sıvının dışa çıkışını sağlamak için göze yerleştirilen bir cihazdır.
Glokom tedavisi kimlere uygulanır?
Glokom (göz tansiyonu) tedavisi;
- Göz içi basıncı (intraoküler tansiyon) yüksek olanlara,
- Optik sinir hasarı oluşan kişilere,
- Göz içindeki sıvının olması gerektiği gibi gözden atılamadığı hastalara,
- Görme kaybı olan hastalara,
- Görme alanında daralma sorunu yaşayan kişilere,
- Glokom risk faktörlerine (ileri yaş, genetik faktörler, yüksek göz içi basıncı, miyopi vb.) sahip olan kişilere
- Glokom belirtileri olanlara uygulanabilir.
Glokom hastaları akıllı lens kullanabilir mi?
Glokomu olan hastalarda katarakt ameliyatında ne tip lens takılacağına göz doktoru yapacağı değerlendirme sonrası karar vermektedir. Ancak genellikle trifokal akıllı lens yerine uzak ve orta mesafeler arasında kesintisiz bir görüş sağlayan EDOF lensler tercih edilmektedir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi