Hastalıklar ve Tedaviler
Göz İçi Lensler

Göz içi lensler diğer adıyla intraoküler lensler, katarakt ve diğer görme kusurlarının tedavisi için geliştirilmiş yapay merceklerdir.
Göz içi lensler fakik, tek odaklı, multifokal, akıllı lensler gibi çeşitli türlerde üretilmektedir. Göz içi lens türü, göz doktoru veya cerrahının yapacağı değerlendirme sonrasında hastanın ihtiyaçlarına ve görme problemlerine bağlı olarak seçilir. Retina hastalıkları, sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) ve glokom gibi göz problemleri olanlar için de uygun yapay lensler mevcuttur.
Göz içi lens nedir?
Göz içi lens, doğal göz merceği yerine veya yanına yerleştirilen yapay mercektir. Hastaların çıkarıp takabildikleri kontakt lenslerle karıştırılabilir ancak göz içi lensler cerrahi işlemle kalıcı olarak yerleştirilen yapay lenslerdir.
Göz problemlerini düzeltmek veya iyileştirmek için kullanılan göz içi mercekler katarakt ameliyatı sırasında ve kırılma kusurlarının tedavisi kapsamında uygulanır. Göz içi mercekler sayesinde hastalar gözlüksüz bir yaşama başlayabilirler.
Göz içi lens kimler tarafından kullanılır?
Göz içi lens yaygın olarak katarakt hastalarına uygulanır. Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşması veya opaklaşması durumudur. Katarakt cerrahisi ile doğal mercek çıkarılarak yerine hastaya ve ihtiyaçlarına en uygun göz içi mercek takılır. Genellikle tek odaklı mercekler tercih edilmektedir.
Lazer tedavisi için uygun olmayan hastalarda miyopi (uzak nesneleri görememe) veya hipermetropinin (yakın nesneleri görememe) düzeltilmesi amacıyla göz içi lens takılabilir. Bu lensler, doğal merceğin yanına veya önüne yerleştirilir ve görme kusurlarını düzeltmeye yardımcı olur.
Göz içi lens işlemi, refraktif lens değişimi nedeniyle de yapılabilir. Refraktif lens değişimi, göz içi lenslerin miyop, hipermetrop veya astigmat gibi görme kusurlarını düzeltmek amacıyla kullanıldığı bir prosedürdür. Bu işlem, lazer yardımıyla doğal lensin değiştirilmesini içerir.
Glokom cerrahisinde de tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Glokom, göz içi sıvının normalden daha fazla birikmesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Bazı durumlarda, glokom cerrahisi sırasında göz içi lens değiştirilebilir veya ayarlanabilir.
Göz içi lens uygulamaları yaşa bağlı presbiyopi (yakını ve uzağı net görememe) durumunu tedavi etmek için de tercih edilebilmektedir.
Göz içi lens uygulamasının faydaları nelerdir?
Göz içi yapay lenslerin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Yapay lenslerle katarakt tedavi edilebilir
- Astigmat, miyop, hipermetrop düzeltilebilir.
- Hastalar gözlük ve kontakt lens kullanımından kurtulabilir.
- Cerrahi işlem sonrası hızlı iyileşme gerçekleşir.
- Konforlu ve daha kaliteli görüş sağlar.
- Lazer tedavisi yapılamayan kişiler için alternatiftir.
Göz içi lens türleri nelerdir?
- Fakik lensler: Miyopi veya hipermetropi gibi görme kusurlarının tedavisinde kullanılır. Fakik göz içi lens cerrahisinde gözün doğal merceği çıkarılmaz; yapay mercek doğal göz merceğinin yanına veya önüne yerleştirilir.
- Monofokal lensler: Genellikle katarakt cerrahisi sırasında kullanılan en temel lens türüdür. Bu tek odaklı lensler uzak veya yakında net görüş sağlar. UV filtresi olan veya mavi ışık filtreli yapay mercek türleri özellikle sarı nokta hastalığı, glokom (göz tansiyonu) veya retina problemleri olanlar için önerilmektedir.
- İkincil lensler: Add on lensler olarak da bilinir. Monofokal lens takıldıktan sonra, yakın görme sorunlarını gidermek için veya presbiyopi (yaşa bağlı yakını ve uzağı net görememe) sorunlarını çözmek için tercih edilir.
- Bifokal (İki odaklı) lensler: Multifokal lensler olarak da adlandırılan bu mercekler hem uzak hem de yakın mesafede net görüş sağlayan birçok farklı odak noktasına sahiptir. Presbiyopi tedavisi için sıkça kullanılır.
- Trifokal (üç odaklı) lensler: Trifokal yani akıllı lensler uzak, orta ve yakın mesafelerde net görüş sağlar. Trifokal (akıllı) lensler, göz merceğinin yerine yerleştirilir ve genellikle katarakt ameliyatı sırasında uygulanır. Gözlük ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
- Torik lensler: Astigmat, gözün şeklinin düzensiz olması nedeniyle görme kusurlarına neden olur. Torik lens, astigmat probleminin düzeltilmesini ve net görüşü sağlar. Ayrıca glokomu olan veya retina problemi bulunan kişilere de uygulanabilir.
Göz içi lens nasıl uygulanır?
Katarakt ameliyatı, refraktif lens değişimi veya diğer göz cerrahi prosedürleri sırasında kullanılan göz içi lens uygulaması genellikle lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle hasta uyanıktır ancak ağrı hissetmez.
Uygulama sonrasında, hastanın gözü bir süre boyunca koruyucu bir bandajla kapatılır. Birkaç gün içinde görme netliği iyileşmeye başlar, ancak tam iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir.
Ameliyat sonrası, belli aralıklarla gözün iyileşme sürecinin ve lensin kontrolü için göz muayenesi gerçekleştirilir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi