Hastalıklar ve Tedaviler
Gözlükten Kurtulma Yöntemleri

Gözün ışığı retinaya düzgün bir şekilde odaklayamaması sonucu ortaya çıkan görme problemleri gözde kırılma veya kırma kusurları olarak adlandırılmaktadır. Miyopi, hipermetropi, astigmatizma, presbiyopi olarak sıralanan kırılma kusurları, görme netliği ve kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle de hastaların görebilmek için gözlük veya kontakt lens kullanmaları gerekebilir.
Gözlükten kurtulmak ve net görmek isteyen hastalar kırma kusurlarının tedavisinde kullanılan refraktif cerrahi yöntemlerinden faydalanabilmektedir.
Gözlükten kalıcı olarak kurtulabilir miyiz?
Kırma kusurları toplumumuzda yaygın görülen göz hastalıkları arasındadır. Bu durum bulanık görme ve göz yorgunluğuna yol açarak, kişiler için okuma, araba kullanma, spor yapma, yemek yapma ve hatta yolda yürüme gibi günlük aktiviteleri bile zorlaştırabilmektedir. Gözlük ve kontakt lens kullanımıyla her ne kadar bu sorunlar giderilse de net görebilmek için sürekli olarak gözlük veya lense bağımlı kalmak birçok kişinin tercih etmediği bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.
Refraktif cerrahi artık gözlük kullanmak istemeyen hastalara kalıcı çözüm sunmaktadır. Hastalar, lazer ameliyatlarıyla veya göz içi yapay mercek uygulamalarıyla gözlük ve kontakt lens kullanımını kalıcı olarak bırakabilmektedir.
Gözlükten kurtulma yöntemleri nelerdir?
Excimer lazer tedavisi göz cerrahisinde ve gözde kırılma kusurlarının düzeltilmesinde yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Bilgisayar desteğinin kullanıldığı bu teknoloji kornea yapısının yeniden şekillendirilmesini sağlar.
Excimer laser yaygın olarak LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis), PRK (Photorefractive Keratectomy) ve LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis) gibi göz ameliyatlarında kullanılmaktadır. Tedaviye başlanmadan önce hasta detaylı bir göz ve retina muayenesinden geçirilir.
- LASIK: LASIK ameliyatı, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz kırılma kusurlarını düzeltmeye yardımcı olur. LASIK ameliyatı sırasında, kornea üzerinde ince bir flep (kapak) oluşturulur. Bu kapak kaldırılarak excimer lazer ile şekillendirilir.
- FemtoLASIK: LASIK ameliyatının flep oluşturma işlemi femtosaniye lazer ile yapılır ve daha sonra excimer lazer ile kornea şekillendirilir.
- PRK: PRK ameliyatı, flep oluşturulmadan excimer lazer kullanılarak korneanın yüzeyinin kazınması ile gerçekleştirilir.
- LASEK: İşlem flep yerine koruyucu bir tabakanın kornea yüzeyinden kaldırılması ile başlar. Excimer lazer ile daha sonra korneanın altındaki doku şekillendirilir ve koruyucu tabaka tekrar yerine yerleştirilir.
- No Touch Lazer: No Touch ameliyatlarında, flep veya koruyucu tabaka kullanılmadan excimer lazer ile kornea şekillendirilir.
Lazer dışındaki gözlükten kurtulma yöntemleri nelerdir?
Lazer ameliyatları için uygun olmayan hastalarda göz içi lens uygulamaları ile doğal lensin yerine veya yanına yapay lens yerleştirilebilmektedir. Yüksek dereceli miyop , hipermetrop veya astigmat gibi göz kırılma kusurları veya yaşa bağlı yakını görmeyi zorlaştıran presbiyopinin düzeltilmesinde ve ayrıca katarakt tedavisinde kullanılan göz içi lensler, kişinin gözlüğe ihtiyaç duymadan daha net görmesini sağlayabilmektedir.
- Fakik lens implantasyonu: Hastanın doğal lensinin yanına veya üzerine ek bir yapay (fakik) lensin yerleştirildiği bir cerrahi işlemdir. Fakik mercek, gözdeki odaklama sorununu gidererek daha net görme sağlar.
- Şeffaf lens uygulamaları: Genellikle uzağı görmeyi sağlayan monofokal göz içi mercekler, hem yakın hem uzak görüşü sağlayan iki odaklı multifokal (bifokal) göz içi mercekler, üç odaklı akıllı mercekler, astigmatizması olan hastalarda tercih edilen torik göz içi lensler bu kategori altında değerlendirilmektedir.
- İkincil lens uygulaması: Katarakt ameliyatı kapsamında doğal göz içi merceği değiştirilen hastaların yapay merceklerinin üst kısmına ikincil lens (add-on) yerleştirilir. Genellikle katarakt ameliyatında tek odaklı mercek takıldığı için yakın gözlük kullanması gereken hastalara uygulanmaktadır.
Gözlükten kurtulma yöntemleri kimlere uygulanabilir?
Gözlükten kurtulma yöntemleri genellikle gözde kırılma bozuklukları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) veya presbiyopi tanısı alan 18 yaş üstündeki hastalara uygulanmaktadır.
Excimer lazer ameliyatları kornea tabakası kalınlığı yeterli olan ve 18-55 yaş aralığındaki hastalara uygulanır.
Akıllı lensler glokoma bağlı görme siniri; sarı nokta hastalığı veya diyabete bağlı retinası etkilenen hastalara takılmaz.
Gözlükten kurtulma yöntemi hastanın genel sağlık durumu, göz sağlığı, kırma kusuru ve derecesi, kornea kalınlığı, göz yapısı ve yaşam tarzı dikkate alınarak doktor tarafından belirlenmektedir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi