Hastalıklar ve Tedaviler
Keratokonus ve Tedavisi

Kornea, gözün ön bölümünde yer alan ve görüntülerin odaklanmasına yardımcı olan yuvarlak, şeffaf dokudur. Korneanın bu normal yuvarlak şekil yerine incelip konik bir şekil alması ile ortaya çıkan Keratokonus hastalığı, bulanık görme, ışık hassasiyeti, gözde rahatsızlık hissi gibi çeşitli görme bozukluklarına neden olabilmektedir.
Keratokonus tedavisi, hastanın durumuna ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak değişmektedir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile keratokonusun ilerlemesi kontrol altına alınabilmekte ve görme bozuklukları en aza indirilebilmektedir.
Keratokonus nedir?
Göz hastalıkları arasında yer alan keratokonus, gözün ön yüzeyindeki korneanın incelerek konik veya koni biçiminde bir şekil almasıdır.
Korneanın şeklindeki bu değişiklik nedeniyle göze gelen ışık görme alanında düzgün bir şekilde odaklanamaz ve görme bozuklukları; miyopi ve düzensiz astigmatizma gibi kırma kusurları gelişebilir
Keratokonusun kesin nedeni bilinmemekte ve bu yönde araştırmalar sürmektedir. Ancak genetik faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabileceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar keratokonus tanısı alan her 10 kişiden yaklaşık 1’inde anne veya babada bu hastalığa rastlandığını göstermektedir.
Ayrıca, göz yaralanmaları veya göz alerjileri gibi çevresel faktörlerin de keratokonus hastalığı riskini artırabildiği düşünülmektedir.
Genellikle genç yetişkinlerde veya ergenlerde görülen Keratokonus hastalığı, her iki gözü de etkileyebilir. Bu etkiler ise her iki gözde farklı belirtilere yol açabilir ve farklı seviyelerde seyredebilir. Keratokonus hastalığının ortaya çıkardığı görme problemleri yıllar içinde yavaş bir seyirle kötüleşme gösterebilmektedir.
Keratokonus belirtileri nelerdir?
Keratokonus genellikle yavaş ilerleyen bir hastalık olmakla birlikte bazı hastalarda daha hızlı bir seyir görülebilir. Keratokonusun en yaygın belirtileri şunlardır:
- Bulanık veya çift görme
- Işığa hassasiyet
- Görme bozuklukları
- Gözlerde kızarıklık, yanma ve batma hissi
- Gözde şişme
- Gözlerde sürekli değişen gözlük veya kontakt lens reçeteleri
- Kontakt lenslerin uymaması
Keratokonus tedavisi nasıl uygulanır?
Keratokonus tanısı, kapsamlı bir göz muayenesi sonucunda konulur. Muayene dışında kornea topografisi gibi yöntemler de tanıya yardımcı olabilmektedir. Tanı koyulduktan sonra hastalığın evresine göre tedavi planlanır.
Erken ve hafif evrelerde genellikle gözlük veya yumuşak kontakt lens kullanımı yeterli olabilmektedir. Hastalık ilerledikçe ve kornea incelip şeklindeki bozulma arttığında ise daha ciddi tedavi seçenekleri gerekebilir.
Keratokonusun erken tedavi seçenekleri şöyledir:
- Özel yumuşak kontakt lensler
- Hibrid kontakt lensler
- Sert gaz geçirgen kontakt lensler
- Skleral lensler veya yarı skleral lensler
İleri evrelerde uygulanan tedaviler ise şöyle sıralanmaktadır:
- Cornea Cross Linking (Çapraz Bağlama)
- Kornea içi halka tedavisi
- Kornea nakli (Keratoplasti)
CCL (Corneal Cross Linking) adı verilen çapraz bağlama tedavisi ile kornea dokusu sertleştirilir. Cerrahi bir prosedür olan CCL, hastalığın ilerlemesini durdurmayı ve korneanın daha sağlam hale gelmesini amaçlar. CCL ameliyatında, göz yüzeyine riboflavin (B2 vitamini) içeren bir damla uygulanır. Bu riboflavin damlası, korneanın çapraz bağlanma işleminde kullanılacak olan ultraviyole (UV) ışığın korneaya daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Daha sonra göz yüzeyine UV ışığı uygulanır. Bu UV ışığı, riboflavin ile birleşerek korneal kolajen liflerini daha sıkı hale getirir ve korneanın daha dayanıklı hale gelmesini sağlar.
Kornea içi halka tedavisi ile ince halk şeklindeki cerrahi implantlar kornea içine yerleştirilir. Bu halkalar, korneanın düzgün şekillenmesine yardımcı olmak ve görme kalitesini iyileştirmek amacıyla kullanılır.
Keratokonus hastalığının ilerlediği veya diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda, kornea nakli düşünülebilir. Keratoplasti ameliyatında keratokonuslu kornea çıkarılarak yerine donörden alınan sağlıklı kornea nakledilir. Hastanın durumuna bağlı olarak tam kornea nakli veya kısmi kornea nakli yapılabilmektedir.
Öte yandan keratokonuslu hastalarda katarakt gelişmesi halinde göz içi mercek uygulanabilir. Bu tip hastalarda tercih edilen torik göz içi lensler katarakt ameliyatı sırasında yerleştirilmektedir.
Keratokonus tedavisi kimlere uygulanır?
Keratokonus tedavisi, keratokonus teşhisi konulan bireylerde uygulanır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağında ise hastalığın ve semptomların şiddeti, ilerleme şekli ve hastanın genel sağlık durumu etkilidir.
- Keratokonus, genellikle genç yetişkinlerde ortaya çıkan bir durumdur. Teşhis konulan bireylerde, tedavi seçenekleri değerlendirilir.
- Hafif veya orta şiddetteki keratokonus vakalarında, gözlük veya kontakt lenslerle düzelme sağlanabilir.
- Korneanın henüz çok incelmediği ve dikleşmediği hastalarda, cross linking tedavisi uygulanabilir. Genellikle göz bozukluğu düşük numarada olan ve gözlükle sorunsuz gören hastalar bu tedavi için uygundur.
- Keratokonusu ilerleyen, kontakt lens takamayan hastalar kornea içi halka tedavisinden faydalanabilir.
- Keratokonusun ileri aşamalarında, diğer tedavi seçeneklerinin etkisiz kaldığı hastalarda ise kornea nakli gibi cerrahi müdahaleler değerlendirilir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi