Hastalıklar ve Tedaviler
Pterjium ve Tedavisi

Pterjium hastalığı konjonktiva bölgesinin yani sklera (gözün beyaz kısmı) ve göz kapağı içini örten ince zar tabakasının kalınlaşması ve kornea üzerine doğru büyümesi sonucu oluşur. Halk arasında genellikle göz eti ya da gözde et yürümesi olarak da bilinen bir tür göz hastalığıdır.
Pterjium tedavisi geciktirildiği takdirde hastalarda kalıcı görme problemleri ortaya çıkabilmektedir. Gözde kuruluk, kaşıntı, yanma gibi pterjium hastalığının işareti olabilecek belirtiler görüldüğünde teşhis ve tedavi için mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır.
Pterjium nedir?
Pterjium kısaca gözün kornea olarak isimlendirilen tabakasının konjonktiva kısmında meydana gelen doku büyümesidir. Kanseröz olmayan göz eti genellikle kama şeklinde meydana gelir ve gözün burun kısmına yakın köşesinde ortaya çıkar.
İleri evrelerde kornea ve göz bebeğini kaplayabilen pterjium hastalığı bulanık görmeye ve hatta kalıcı görme kaybına yol açabilmektedir. Bu durum gözde et yürümesi şeklinde de tanımlanmaktadır.
Pterjiuma yol açan nedenler kesin olarak bilinmemekle birlikte güneşin ultraviyole ışınlarına uzun süreli maruziyet, göz kuruluğu, kum, toz ve rüzgar gibi doğal etkenlerin konjonktivada kalınlaşma meydana getirerek hastalığın gelişiminde rol aldığı düşünülmektedir. Ayrıca pterjiumun genetik temelli de olabileceği yönünde bulgular mevcuttur.
Pterjium genellikle ağrıya neden olmaz. Pterjiumun belirtileri arasında göz içi bölgesinde meydana gelen kaşıntı, gözde yanma veya kuruluk hissi, konjonktivada kızarıklık, göze kum kaçmış gibi hissedilmesi, bulanık görme ve gözde et çıkması yer alır.
Pterjium nasıl tedavi edilir?
Pterjium tedavisi ilk aşamada semptomları hafifletmeyi ve hastalığın ilerlemesini kontrol altına almayı amaçlar.
- Suni gözyaşı damlaları, göz kuruluğu ve rahatsızlık hissi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
- İltihabın ve buna bağlı şikayetlerin azaltılması için anti-enflamatuar göz damlaları kullanılabilir.
- Kortikosteroid içerikli göz damlalarıyla iltihabın giderilmesi veya kontrol altına alınması sağlanabilir.
- Pterjium hastalığının ileri evlerinde eğer gözde et yürümesi nedeniyle hastada görme kaybı sorunları geliştiğiyse cerrahi tedavi gerekebiir.
Ayrıca yaz kış UV filtreli güneş gözlüğü kullanımı da göz yüzeyine zarar verebilecek dış etkenlere karşı koruma sağlar veya pterjiumun ilerlemesini yavaşlatmada etkili olabilmektedir.
Pterjium için lazer tedavisi ise mevcut değildir.
Pterjium tedavisi kimlere uygulanır?
Pterjium tedavisi, tanı alan tüm hastalarda uygulanır. Göz kuruluğu, gözde kızarıklık, kaşıntı, yanma gibi tipik semptomların varlığında hastalara ilk aşama ilaç ve damla tedavileri uygulanır.
Cerrahi tedavi ise;
- Pterjiumun korneanın üzerine doğru büyümesiyle görme problemleri ortaya çıkan hastalar,
- Göz etinin görünümü nedeniyle estetik kaygı yaşayan kişiler
- Damla ve ilaçlarla iyileşme sağlanamamış hastalar
- Ameliyat sonrası pterjiumun tekrar ettiği hastalara önerilmektedir.
Pterjium tedavisi nasıl uygulanır?
Cerrahi pterjium tedavisi ile göz eti çıkarılarak görme alanının iyileştirilmesi ve estetik yönden düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu yönüyle pterjium cerrahisi göz estetiği altında da değerlendirilmektedir.
İlk aşama tedavilerle sonuç alınamayan hastalarda gözde et yürümesi nedeniyle görme kaybı ortaya çıktığında cerrahi tedavi seçenekleri devreye alınmaktadır.
Pterjium ameliyatı, pterjiumun çıkarılması ve gerekirse korneaya bir doku grefti uygulanması sürecini ifade eder. İki tür ameliyat yöntemi mevcuttur.
- Greftsiz Pterjium Cerrahisi: Bu prosedürde, önce lokal anestezi ile gözün uyuşturulması sağlanır. Ardından göz cerrahı tarafından korneaya doğru ilerlemiş fibroblastik doku çıkarılır. Greftsiz cerrahide hastalığın tekrarlama riski bulunmaktadır.
- Greftli Pterjium Cerrahisi: Hastalığın nüks etmemesi ve iyileşme konforu açısından tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem hem göz etinin alınmasını hem de göz estetiği işlemini kapsar. Göz uyuşturulduktan sonra kornea üzerindeki pterjium dokusu çıkarılır. Daha sonra bölgeyi düzeltmek için hastanın kendi dokusundan alınan greft yerleştirilir.
Her iki yöntem de minimal invazivdir. Ameliyat tekniğine göre birkaç hafta ila birkaç ay içinde göz ve göz çevresi iyileşmektedir. Pterjium ameliyatı sonrasında doktorun önerilerine uyulması ve verilen ilaçların doğru şekilde kullanılması önemlidir.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi