Hastalıklar ve Tedaviler
Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi

Gözümüzün ön kısmında kornea ve mercek; arka kısmında ise retina bulunmaktadır. Kornea ile göz merceğinin görevi ışığın retina üzerinde doğru odaklanmasını sağlamaktır. Retina ise ışığı beyine ileterek görmenin gerçekleşmesinden sorumludur. Retina ve gözün içindeki saydam sıvı olan vitreusta meydana gelen problemler görmeyi olumsuz etkilemektedir.
Retina hastalıkları ve vitreus ile ilgili problemler cerrahi bir yöntem olan vitrektomi ile tedavi edilmektedir. Vitrektomi ameliyatı uzmanlık gerektiren ve ileri göz tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu ameliyat sayesinde günümüzde birçok göz hastalığının tedavisi mümkün olmakta; görme kayıplarının önüne geçilebilmektedir.
Vitrektomi nedir?
Gözün içinde jel benzeri saydam bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı vitreus jeli veya vitröz olarak tanımlanır. Vitröz sıvıda meydana gelen problemler ve retina ile ilgili birçok hastalık günümüzde vitrektomi ameliyatı ile tedavi edilmektedir.
Vitrektomi retina cerrahisi veya Pars Plana Vitrektomi olarak da adlandırılmaktadır. Ameliyatla görme kabiliyetinin iyileştirilmesi ve görüş netliğinin kazandırılması hedeflenmektedir.
Vitrektomi özel aletler kullanılarak göz içindeki vitröz sıvının bir kısmının veya tamamının çıkarılması işlemidir. Bu işlem retinaya erişimi kolaylaştırmaktadır.
Oftalmoloji alanında uzman bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilen bu ameliyat diğer tedavi yöntemleri ile sonuç alınmadığında veya çok ciddi vakalarda uygulanmaktadır.
Vitrektomi Ameliyatı Neden Yapılır?
Vitrektomi cerrahisi, retina hastalıkları ve göz boşluğunu dolduran vitröz hurç da denilen sıvıda meydana gelen anormalliklerin tedavi edilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Vitrektomi ameliyatında temel amaç görmenin iyileştirilmesidir.
Vitrektomi cerrahisi şu nedenlerle yapılabilir:
- Retina dekolmanıyani retina tabakasının gözün arka kısmından ayrılması veya retinanın yırtılması halinde uygulanır.
- Retinada meydana gelen maküler delik vitrektomi ile onarılabilir.
- Diyabetik Retinopati yani şeker hastalığı nedeniyle meydana gelen göz kanaması ve skar dokusu vitrektomi ile tedavi edilebilir.
- Retina yırtıkları veya diyabetik retinopativitreöz kanamaya yol açabilir. Bu durumun tedavisi de vitrektomi ile sağlanabilir.
- Retina yüzeyinde gelişen skar doku tabakası epiretinal membranolarak adlandırılır. Görmeyi olumsuz etkileyen epiretinal membran tedavisinde vitrektomi kullanılabilir.
- Endoftalmit de denilen ağır göz enfeksiyonları vitrektomi ameliyatı ile kontrol altına alınabilir.
- Göz içine yabancı cisimgirmesi halinde veya ciddi hasara yol açan göz travmalarında vitrektomi ameliyatı uygulanabilir.
Vitrektomi ameliyatı kimlere yapılır?
Vitrektomi ameliyatı kararı bu alanda uzman göz doktorları tarafından gerçekleştirilen detaylı değerlendirme sonrasında verilmektedir. Bu ameliyat özellikle körlük riski oluştuğunda uygulanmaktadır.
Şu tip göz problemleri olan kişilere vitrektomi ameliyatı yapılabilir:
- Retina dekolmanı
- Makula deliği
- VitreusHemorajisi (Göz içi kanama)
- Epiretinal membran
- Retina travmaları
- Göz içine giren yabancı cisim
- Diyabetik retinopati tanısı almış şeker hastaları
- Retina yırtılması
- Katarakt ameliyatı sonrası ciddi enfeksiyongelişimi
- Göz cerrahisi sonrasında göz içinde lens parçası kalan hastalar
- Göz merceğinin vitreusa düşmesi
Vitrektomi ameliyatı nasıl yapılır?
Vitrektomi ameliyatı öncesinde göz lokal anestezi ile uyuşturulur. Bazı durumlarda ise genel anestezi de uygulanabilir. Açılan 1 milimetreden küçük kesilerden özel mikro cerrahi aletlere göze giriş yapılır ve duruma göre vitröz sıvının bir kısmı veya tamamı çıkartılır. Sonrasında tedavi edilmesi gereken retina problemine bağlı olarak ek işlemler ve gerekli onarım gerçekleştirilir. Örneğin; hastada retina yırtığı varsa bu durum lazer ile onarılabilir.
Bazı durumlarda retinayı desteklemek üzere vitröz sıvıya özel maddeler eklenebilir veya vitröz sıvının yerine silikon yağı veya gaz göz içine enjekte edilebilir.
Yapılacak işlemler bittikten sonra kesiler dikilebilir veya kendiliğinden iyileşmek üzere bırakılabilir.
Operasyon sonrası çeşitli göz damlaları reçete edilir; göze yama takılabilir ve iyileşme sürecini hızlandırmak üzere bazı hareketlerin kısıtlanması istenebilir.
Vitrektomi cerrahisi sonrasında enfeksiyon, kanama, katarakt, makula ödemi, görme bozuklukları, göz içi basınç yükselmesi gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu nedenle ameliyat iyi planlanmalı ve bu alanda uzman bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilmelidir.
Vitrektomi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Vitrektomi işlemi sonrasında hastalar doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmalı ve önerilere uymalıdır. Bu, iyileşme sürecinin hızlı tamamlanması ve enfeksiyon gibi komplikasyonların yaşanmaması için önemlidir.
Vitrektomi ameliyatının ertesi günü ilk kontrol gerçekleştirilir. Bu kontrole kadar koruma amaçlı göz bandajı kullanılır.
Bir hafta ila 10 gün süreyle göze su temasından kaçınılmalıdır. Ameliyat edilen göze elle temas edilmemesine de dikkat edilmelidir.
Göz içi gaz işlemi yapıldıysa görmede bozulma gelişebilir. Ancak bu geçici bir durumdur.
Göz içi silikon yağı uygulanan hastalarda bu madde 3-6 ay sonra alınır.
Vitrektomi ameliyatı sonrasında ağrı şikayeti şiddetliyse ve devam ediyorsa mutlaka göz doktoru bilgilendirilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Hastalıklar ve Tedaviler
- Akıllı Lensler
- Excimer Lazer
- FemtoSaniye Lazer İle Katarakt Ameliyatı
- Glokom Tedavisi
- Göz İçi Lensler
- Gözlükten Kurtulma Yöntemleri
- Keratokonus ve Tedavisi
- Kuru Göz Sendromu
- Pterjium ve Tedavisi
- Katarakt Tedavisinde Etkili Yöntemler
- Konjonktivit Tanı ve Tedavi Yöntemleri
- Miyop ve Göz Sağlığı İlişkisi
- Keratokonus Tedavisinde Erken Teşhisin Önemi
- Sarı Nokta Hastalığında Erken Teşhis
- Hipermetrop ve Göz Sağlığına Etkileri
- Astigmat ve Görme Bozuklukları
- Glokomda Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
- Göz Tansiyonu Sessiz Görme Kaybının Önüne Geçin
- Sarı Nokta Hastalığı Yaşa Bağlı Görme Kaybını Durdurun
- Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri
- Vitrektomi Ameliyatı ile İleri Göz Tedavisi