Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri - Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu
Skip links

Fatih Caddesi, Çınar Mahallesi, No: 32, Bornova, İzmir

Hastalıklar ve Tedaviler

Yakını Net Görmek İçin Hipermetrop Tedavileri

Hipermetrop yakını görememe olarak bilinen yaygın bir görme kusurudur. Görüntü retina arkasına odaklandığı için yakındaki nesnelerin bulanık görüldüğü hipermetrop rahatsızlığı ilerlediği takdirde kişinin yaşam kalitesini de etkileyerek günlük faaliyetlerin yapılmasını zorlaştırabilir. Bu bakımdan düzenli göz muayenesi ile zamanında tanı koyulması ve tedavi edilmesi önemlidir.

Şaşılığın da başlıca nedenleri arasında yer alan hipermetrop, çocuklardan yaşlılara kadar her yaşta görülebilir. Bununla birlikte yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artmaktadır.

Gözlük veya kontakt lens kullanımının yanı sıra kalıcı çözüm isteyen hastalar refraktif cerrahi tedavi ile yeniden yakını net görebilmektedir.

Hipermetrop nedir?

Ağ tabaka olarak da bilinen retina görüntüyü algılamamızı sağlayan yapıdır. Gözün merceğinde kırılan ışığın retina bölgesinin arkasına odaklanması ve bu nedenle yakının net görülememesi hipermetrop olarak tanımlanmaktadır.

Bir kırma kusuru olan hipermetropta kişiler genelde uzağı iyi görebilmektedir. Bununla birlikte bazı kişiler hem yakını hem de uzağı net görmede problem yaşayabilmektedir.

Hipermetropi çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkar.

2 dereceden az hipermetrop basit veya hafif hipermetropi; 2-5 derece arasındaki hipermetrop ise orta hipermetropi olarak adlandırılır. 5 derecenin üzerindeki hipermetrop ise yüksek hipermetropi olarak değerlendirilmektedir.

Hipermetrop ciddiye alınması gereken bir göz kusurudur. Tedavi edilmediği takdirde birçok farklı komplikasyona da yol açabilir.

Yakını bulanık görmek, kitap okumak, telefona bakmak, bilgisayarda çalışmak gibi basit günlük faaliyetlerin bile yapılmasına engel olur.

Hipermetrop nedeniyle ortaya çıkan komplikasyonların başında şaşılık gelmektedir. Özellikle çocuklarda hipermetrop şaşılığa neden olabilir.

Yakını daha net görebilmek için gözleri odaklamaya çalışmak baş ağrısı, göz yorgunluğu ve gözde yanma gibi şikayetlere yol açabilmektedir.

Hipermetrop neden olur?

Gözün net görebilmesi için kornea ve lens (göz merceği) düzgün kavisli ve pürüzsüz olmalıdır. Dolayısıyla kornea veya lens şeklindeki bozukluklar göze gelen ışığın doğru kırılamamasına neden olur. Bu durum görme problemlerine yol açar. Bunlardan biri de hipermetrop olarak adlandırılan kırma kusurudur.

Hipermetrop göz kusuru iki farklı nedenle ortaya çıkar:  

  • Göz küresi normalden daha kısa olduğunda ışık retina üzerine doğru odaklanamaz ve bunun sonucunda kişi yakını bulanık görür.
  • Kornea veya göz merceği şeklindeki düzensizlikler nedeniyle ışık gözün arka kısmında odaklanır.

Gözün ön ve arka uzunluğunun kısa olması eksenel hipermetrop olarak tanımlanır. Bebeklerde bu duruma sık rastlanır.

Kornea ve mercek yüzeyinden kaynaklanan yakını görememe sorunu eğim hipermetrobu olarak ifade edilir.

Göz merceğinin kırılma indisinde meydana gelen değişimlere bağlı hipermetrop ise indis hipermetrobu olarak adlandırılır. İndis hipermetrobu şeker hastalığı (diyabet) ve yaşlanma nedeniyle ortaya çıkar.

Yaşlanmanın yanı sıra genetik faktörler de hipermetrop gelişiminde etkilidir.

Hipermetrop belirtileri nelerdir?

Hipermetrop başlangıçta belirti vermez. Bu durum gizli hipermetrop olarak ifade edilir.

Hipermetrop derecesi arttıkça belirtiler ve şikayetler de ortaya çıkar.

Hipermetrop belirtileri şöyledir:

  • Yakındaki nesneleri bulanık görme
  • Göz yorgunluğu
  • Görebilmek için gözleri kısma
  • Göz ve göz çevresinde yanma, ağrı ve batma hissi
  • Bilgisayar kullanımı, okuma, telefona bakma gibi faaliyetlerden sonra gözlerde rahatsızlık oluşması
  • Baş ağrısı  
  • Işık hassasiyeti
  • Gözleri çok sık kırpma
  • Çocuklarda şaşılık (gözlerin içe doğru kayması)
  • Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü

Hipermetrop tanısı nasıl konur?

Göz sağlığı her zaman için önemsenmesi gereken bir konudur.  Göz rahatsızlıklarının erken dönemde fark edilerek uygun tedavilerin zamanında hayata geçirilmesi için düzenli göz muayenesi yaptırmak önemlidir.

Hipermetrop da rutin göz muayenesi ile anlaşılabilir. Bir görme kusuru olan hipermetropun derecesinin belirlenmesi ve uygun tedavi planının belirlenmesi için muayene dışında bazı testler de yapılabilir.  

Görme keskinliği testi, retinoskopi işlemi, refraksiyon testi, otorefraktometre ile refraktif hata ölçümü, kornea ve lens muayenesi hipermetrop tanısında kullanılan testlerdir.

Hipermetrop nasıl tedavi edilir?

Hipermetrop tedavisi hipermetrop derecesine göre uygulanır. Işığın retina üzerinde doğru odaklanması ve net görüş sağlanması tedavinin temel amacıdır.  

Tedavide en basit ve yaygın yöntemler gözlük ve kontakt lens kullanımıdır.

Gözlük ekonomik bir çözüm olduğu ve kullanım basitliği nedeniyle hem hipermetrop tedavisinde hem de miyop ve astigmat gibi diğer kırma kusurlarında tercih edilmektedir. Gözlüklerde ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır. Ancak hipermetropi derecesi yükseldikçe gözlük camı da kalınlaşır. Bu durum görme kalitesinin düşmesine neden olur. Kontakt lens bakım gerektiren bir tedavi yöntemidir. Ancak görüş netliği ve kalitesi iyidir.

Hareketli ve aktif bir yaşamı olanlar için kontakt lens daha uygun olabilir.

Gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyenler veya bu yöntemlerin uygun olmadığı hastalarda konforlu ve uzun vadeli çözüm ise cerrahi tedavidir.

Refraktif cerrahi tedavi kapsamında en yaygın kullanılan yöntem LASIK yöntemidir. Kornea dokusu uygun olan ve 6 numaradan daha düşük dereceli hipermetrop hastalarında tercih edilmektedir.

LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis) işleminde gözün ön yüzeyinde ince bir kapakçık (flap) oluşturulur ve korneanın altındaki doku excimer lazer ile yeniden şekillendirilir. Ardından kapakçık yerine geri yerleştirilir. İyileşme süreci hızlıdır.

Lasik için uygun olmayan hastalar PRK ve LASEK yöntemi ile tedavi edilebilir.

PRK (Photorefractive Keratectomy) işleminde epitel (korneanın dış tabakası) çıkarılarak kornea dokusu lazer ile yeniden şekillendirilir. Kornea yapısı ince olan hastalar için uygundur.

LASEK (Laser Epithelial Keratomileusis) işleminde kornea epiteli kaldırılır ve ardından lazerle kornea yeniden şekillendirilir. Epitel daha sonra yerine geri yerleştirilir.

Hipermetrop derecesi yüksek olan ancak lazer tedavileri için uygun olmayan hasta grubunda ise göz içi lens implantasyonu yapılabilir.

 

🍪 Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve size daha özel bir deneyim yaşatmak için çerez kullanıyoruz.